× Početna Proizvodi Paketi O nama Naš tim Naša misija Kontakt

PERSONALIZACIJA I EFEKTI

Izabrali ste karticu koja odgovara potrebama vašeg poslovanja. Bilo da je izbor bio usmeren ka praktičnim rešenjima ili je cilj bio što efektnija kartica koja se izdvaja od ostalih, dodatnim elementima koje u procesu štampe nudimo moći ćete da dobijete pravo rešenje koje će naglasiti jedinstvenost vaše kartice i istaći vas u odnosu na konkurenciju.

PERSONALIZACIJA

Personalizacija je postupak pri završnoj fazi izrade kartice koji omogućuje implementiranje promenljivih podataka određenih prema potrebama korisnika (npr. fotografije i podaci o zaposlenima na ID karticama). Međutim, personalizacija se ne ograničava samo na to. Ona doprinosi efektnijem izgledu same kartice, jer naglašava važne detalje kao što je logo kompanije, ali i druge elemente koje u dizajnu želite da istaknete.

 

EMBOSIRANJE

Embosiranjem karakteri (slova, brojevi i znakovi) na kartici se izdižu (ispupčeni su) u odnosu na površinu same kartice. Karakteri mogu biti istaknuti u srebrnoj, zlatnoj, crnoj i beloj boji. Najčešće ovu vrstu personalizacije viđamo na bankovnim karticama, ali ako embosirate podatke na vašoj vizitkarti, možete je učiniti još upečatljivijom.

embosiranje_1embosiranje_2

 

 

 

 

 

 

Vrste embosiranja:

 • Ghotic font: visina karaktera je 3 mm; embosira sva latinična slova (uključujući Č, Ć, Ž, Š i Đ), numeričke simbole od 0 do 9 i pojedine interpunkcijske znakove
 • OCR-A font: visina karaktera je 5 mm; embosira samo numeričke simbole od 0 do 9

 

INDENT

Indent je vrsta personalizacije kojom se karakteri utiskuju u karticu. Ovim postupkom možemo da odštampamo alfabetska slova (sva latinična slova uključujući Č, Ć, Ž, Š i Đ), sve numeričke simbole od 0 do 9 i pojedine interpunkcijske znakove. Boja karaktera kod indenta može biti crna ili bela.

 

 

 

 

HOLOGRAM

Plastične kartice su se pokazale kao dobro rešenje za zvanična dokumenta. Međutim, zvanična dokumenta zahtevaju visoke sigurnosne standarde koji sprečavaju falsifikovanje. Personalizacija hologramom i vodenim žigom odgovara na ove zahteve, jer štiti karticu posebnim ribonima koje je gotovo nemoguće kopirati.

 

 

 

 

 

 

Vrste hologramske zaštite:

 • Holokote ima predefinisana 24 polja na kartici i unutar njih postavlja po jednu oznaku holograma (u sva 24 polja ide ista oznaka holograma), ali ima i mogućnost isključivanja određenih polja na kojima ne želimo personalizaciju.
 • Holokote Patcher je mogućnost izdvajanja jednog posebnog polja od 24 ukupno, u skladu sa vašim potrebama zaštite na kartici.
 • Holoflex je način zaštite plastične kartice kojim se može postaviti jedna slika holograma bez ponavljanja preko cele kartice.

 

KOLORNA PERSONALIZACIJA

Kolorna personalizacija je način štampe koji je najzastupljeniji kod ID kartica i akreditacija. Najčešći element personalizovan kolornim ribonom je fotografija. Nanošenjem precizno određene količine svake zasebne boje ribona unutar štampača dolazi se do različitih nijansi boja koje se prenose na plastičnu karticu. Ovo omogućuje štampu fotografija, ali i neograničenog spektra boja karaktera što daje široke mogućnosti vašoj kreativnosti.

 

 

 

 

JEDNOBOJNA PERSONALIZACIJA

Primena jednobojne ili monohrom personalizacije je gotovo svima poznata. Ona predstavlja naknadno štampanje promenljivih podataka na plastičnu karticu. Najčešće su to osnovni podaci nosioca kartice – ime, prezime, pozicija u kompaniji, zaduženje na događaju i sl. Ovim načinom personalizacije mogu se štampati i određeni jednobojni detalji. Ovakvim akcentovanjem detalja dobija se veoma specifičan efekat koji nije moguće dobiti klasičnom štampom na štampačima. Jednobojna personalizacija se radi u zlatnoj, srebrnoj, crnoj, beloj, crvenoj, zelenoj i plavoj boji ribona.

 

 

 

 

 

 

 

LASERSKA PERSONALIZACIJA

Laserska personalizacija omogućuje ispisivanje promenljivih podataka koji uključuju slovne, numeričke i pojedine specijalne karaktere. Laser ostvaruje visoku temperaturu, sagoreva tanak površinski sloj kartice i na taj način ostavlja reljefne tj. udubljene podatke na kartici.
Zbog tehničkog načina izrade ove vrste personalizacije, podaci na kartici imaju specifičnu boju i reljef koji posebno doprinose estetici vaše kartice. 

POTPISNA TRAKA

potpisna_traka_1Ovom vrstom personalizacije na plastičnu karticu se štampa posebna traka po kojoj je moguće pisati olovkom. Potpisna traka može biti bela ili prozirna. Najčešća primena ovakvog načina personalizacije jeste na bankovnim karticama, karticama poverenja i raznim licencama. Prema vašim potrebama, možete izabrati istaknutiju, belu traku ili diskretniju, pozirnu traku koja se lako uklapa u svaki dizajn na kartici.

 

 

 

GREB-GREB (SCRATCH OFF)

Greb-greb ili “Scratch off” je vrsta personalizacije kojom se na određeni deo plastične kartice nanosi specijalna folija. Ova folija se lako skida grebanjem predmetom koji ima relativno oštru ivicu. Greb-greb folija prekriva važne podatke na kartici koji na ovaj način ostaju zaštićeni dok ne dođu do krajnjih korisnika.

Dizajn vaše kartice možete upotpuniti i greb-greb folijom različitih oblika ili predefinisanom folijom određenih vrsta tekstura i efekata.

INKODIRANJE

Inkodiranje ili ubacivanje podataka je vid personalizacije u okviru kog se u kontaktni čip, magnetnu traku ili beskontaktni čip unose podaci formirani prema zahtevima klijenata. Ovaj način personalizacije kartica omogućava klijentima veću sigurnost u korišćenju podataka.

 

EFEKTI

Kada plastičnoj kartici dobrog dizajna i zanimljive teksture dodate i upečatljive efekte, dobićete karticu koja se izdvaja od ostalih i koja ostavlja snažan utisak o vama.

Efekti mogu prekrivati celu karticu ili naglašavati samo izabrane delove.

Vrste efekata:

 • silver - srebrni efekat
 • silver light - srebrni efekat visokog sjaja
 • gold - zlatni efekat
 • pearl - biserni efekat
 • kombinovani efekat – ističe izabrane delove na kartici

 

UV LAK

Isticanjem određenih elemenata u dizajnu dobijate jedinstvenu karticu profesionalnog izgleda. U zavisnosti od sloja i načina na koji je nanesen, UV lak daje kartici i određenu teksturu, što doprinosi njenom efektnijem izgledu.

uv_lak_2

uv_lak_1uv_lak_3

Vrste UV laka:

 • sjaj (standardni i ispupčeni)
 • mat (standardni i ispupčeni)

 

LAMINACIJA

Laminacija predstavlja dodatni, zaštitni sloj koji čuva karticu od spoljašnjih oštećenja, utiče na postojanost štampe i oživljava boje. Pored ove praktične strane, laminacija ima i estetsku funkciju, jer različite vrste laminacija doprinose još efektnijem izgledu kartice.

Vrste laminacije:

 • sjaj
 • fini mat
 • grubi mat